keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Historiaa, osa 1

Suomen ensimmäinen maakunta-arkisto perustettiin v. 1927 Hämeenlinnaan. Tilat oli vuokrattu Hämeenlinnan kaupungilta 30 vuodeksi kaupunginkirjaston yläkerrasta. Omien tilojen rakentamista ja mahdollista sijaintipaikan siirtoa ehdotettiinkin jo v. 1935, kun maakunta-arkistoista tuli vakinaisia virastoja.

Maakunta-arkiston tilat kävivät riittämättömiksi jo ennen sotia. Koska vuokrasopimuskin oli päättymässä 1957, oman arkistorakennuksen rakentaminen oli jatkuvasti esillä. Vuokrasopimusta kuitenkin jatkettiin vuonna 10 vuodella v. 1954 siten, että maakunta-arkisto sai lisätiloja. Vuokrasopimusta jatkettiin edelleen, ja aikanaan tilakysymys nousi sietämättömäksi.

Vuosina 1969-1974 maakunta-arkiston uudisrakennus oli taas suunnitteilla niin Hämeenlinnaan kuin Tampereellekin. Lopulta uutta arkistoa ei kuitenkaan rakennettu, vaan entinen Hopeakeskuksen tehdaskiinteistö Hämeenlinnassa kunnostettiin arkistorakennukseksi. Tilat avattiin v. 1978 ja lisätilaa samasta rakennuksesta saatiin v. 1984.

Eri vaiheissa oli ollut esillä paitsi uudisrakennuksen rakentaminen, myös sijaintipaikan muutos Tampereelle. Kun maakunta-arkiston tilojen arvioitiin loppuvan 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä, v. 2000 nousi taas esille ajatus uuden arkiston rakentamisesta Tampereelle. Kun pari vuotta myöhemmin perustettiin hankesuunnitelmatyöryhmä Hämeenlinnan ja Tampereen vaihtoehtoja selvittämään, uudisrakennuksen suunnittelu sai varsinaisesti alkunsa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ei se nyt ihan niinkään. Kerkkosen aikana Valtionarkisto esitti määrärahan ottamista vuoden 1970 valtion talousarvioon maakunta-arkiston rakentamiseksi Hämeenlinnaan Myllykallion alueeelle.Polvisen aikana VA ajoi maakunta-arkistoa Tampereelle. Määräraha oli jo hallituksen tulo- ja menoarvioesityksessä vuodelle 1974 mutta eduskunta poisti sen budjettiehdotuksesta. Ks. lähemmin Arx Tavastica 4 ss. 103-105.
nimimerkki emeritus

Hämeenlinnan maakunta-arkisto kirjoitti...

Hei emeritus,

Olet aivan oikeassa. Päätös maakunta-arkiston sijoituksesta lykättiin v. 1974 tulevaisuuteen samaan tapaan kuin v. 1961: rahoitus vedettiin yllättäen budjetista pois. 1970 asia ei päässyt budjettiin saakka. Asia ratkesi vasta, kun tiloiksi saatiin nykyinen Hopeakeskuksen kiinteistö.

Juttuun oli pujahtanut virhe, sillä viipymättä rakennettava maakunta-arkisto oli prof. Myllyniemen selvitykseen sisältyvä ehdotus eikä päätös. Seuraava kohta tekstissä on siis korjattu:

>Vuonna 1974 tehtiinkin periaatteessa päätös, että maakunta-arkisto rakennetaan Hämeenlinnaan viipymättä.
Pro:
"Vuosina 1969-1974 maakunta-arkiston uudisrakennus oli taas suunnitteilla niin Hämeenlinnaan kuin Tampereellekin."

Kiitos kommentista,
T: jma